Virkinstruktioner

Här finns det olika tips som kan vara användbara.

Jämnare kanter vid ökning:
Detta gäller när du tex virkar tårtor, huvuden mm. Om ökningarna blir på samma ställe över varandra varv efter varv blir det inte runt utan kantigt. Jag gör så att förskjuter ökningen på vartannat varv så ökningarna inte kommer på samma ställe.
Tex om du ska virka 6fm 2i1 osv så börjar du varvet med 3fm 2i1 och därefter 6fm 2i1 osv och avslutar varvet med 3fm. Då har ökningarna förskjutits och det blir mycket snyggare.

Här ser du skillnaden. På den till vänster är ökningarna över varandra och på den till höger har ökningarna förskjutits.

jämna kanter

Varvmarkör:
Vid runt runt runt virkning/spiralvirkning, använd en tråd för att markera varvets slut/början.Varje gång du passerar tråden virkar du in den i maskan så tråden följer med. Ett enkelt sätt att exakt veta var varvets början och slut är. När du virkat klart är det bara att dra loss tråden.

varvmarkör

Färgbyte:
Du ska byta färg innan du virkar sista genomdraget på maskan = 2 maskor kvar på nålen. Sista genomdraget gör du med den nya färgen.

färgbyte1

färgbyte2Sedan är det bara att fortsätta virka med den nya färgen. Ett tips är att virka in trådstumpen från den nya färgen så har du EN tråd mindre att fästa sedan!

färgbyte3

Magisk ring:

Slipp ett hål i mitten av din virkning när du ska virka tex amigurumis. Börja alltid med att virka maskor i en magisk ring. Här visar jag hur man lägger upp 5 fasta maskor. Tekniken fungerar lika bra med stolpar. Efter att du har önskat antal maskor drar du ihop öglan och fortsätter sedan runt runt. Komihåg varvmarkörtråden.

Osynlig minskning:
Detta använder jag när jag virkar figurer där jag inte vill att maskminskningen ska synas så tydligt. Trä in virknålen i de främre maskbågarna, först i den ena maskan och sedan i den andra, omslag av garnet på nålen och dra garnet igenom båda maskbågarna, omslag och dra sedan igenom de två öglorna på nålen.

*

Osynliga varv

Bra när du virkar mössor, mattor, korgar osv

Annonser